“Mobiililaitteiden käyttö eroaa merkittävästi perinteisestä tavasta käyttää tietokoneita. Käyttäjien motivaatio, käytön konteksti ja käyttäjien tarpeet ovat mobiilikäytössä erilaisia. Mobiililaitteille tyypillistä on sykäyksittäin, tiheästi toistuva käyttö.”
Olen tästä kohdasta hiukan eri mieltä. Mielestäni ei tulisi sekoittaa käytön kontekstia ja käyttäjien tarpeita enää nykyään keskenään koska ne eivät välttämättä liity mitenkään toisiinsa. Emme lopulta tiedä käyttäjästä paljon muuta kuin että hänen näyttönsä on pienikokoinen, eikä siitä vielä voida arvata minkälainen käyttötarve on. Tämähän on oikeastaan koko responsiivisen ajattelun ydin, että sisältö on sama kaikille käyttäjille koska ei pystytä enää vetämään selkeää linjaa mobiililaitteiden ja työpöytälaitteiden välille.
Lisäksi meillä ei ole mobiililaitteissa sensoreita (ainakaan vielä!) joiden avulla voisimme päätellä tarpeeksi tehdäksemme hyviä arvauksia käyttäjien tarpeista. Toki joitakin sensoreita on, joita käyttää hyödyksi, mutta pitkälti ne vielä rajoittuvat käytettävän laitteen/selaimen tukemien ominaisuuksien haisteluun ja tuohon viewportin kokoon. Mark Boultonilla oli muutama kuukausi takaperin aiheesta ihan mielenkiintoinen postaus: http://www.markboulton.co.uk/journal/comments/a-responsive-experience
Yleisesti en siis lähtisi vetämään mitään johtopäätöksiä pelkästään näytönkokoon pohjautuen käyttäjän tarpeista. Se että käyttää vaikkapa älypuhelinta verkon selaamiseen ei missään nimessä tarkoita että käyttäjä olisi ‘kiireessä’ tai tahtoisi vain suorittaa jonkin nopean asian kuten vaikkapa tämän päivän sään tarkistamisen sen sijaan että haluaisi tehdä aivan samat asiat kuin pöytäkoneellakin. Toisinaan toki on näin, mutta ei aina. Erittäin usein törmään siihen että ihmiset – varsinkin nuoret ja nuoret aikuiset – käyttävät älypuhelinta (esim. iPhonea tai Androidia) lähes täydellisenä tietokoneen korvikkeena kotonaan. He saattavat selata sillä nettiä sohvalta käsin samalla tavalla kuin koneeltakin, ilman kiirettä. Kaksi USAssa viime loppuvuonna tehtyä tutkimusta tukevat myös tätä, koska niiden mukaan 11% kaikista aikuisista USAssa käyttää _ainoastaan_ älypuhelinta netin selaamiseen, eivätkä he koskaan käytä esim. kannettavaa tai pöytäkonetta siihen. Uskon lisäksi että tämä on vasta alkua ja luku tulee kasvamaan huimasti joka puolella.
Totta on kuitenkin toki se, että sisällön ja koko palvelun tulisi olla kevyempi ja latautua nopeammin mobiiliyhteyden päästä. Kaikkihan vihaavat odottelua ja takkuisia sivuja, vai mitä? Tämäkin tuntuu kuitenkin mutkistuvan koko ajan vain lisää kun uusia suuri resoluutioisia mobiililaitteita ilmestyy ja kun täytyy pohtia miten niillä mediaa kulutetaan (esim. valokuvat ja videot) ja koska meillä ei tällä hetkellä ole vielä kovin hyviä tapoja käytetyn yhteysnopeuden päättelyyn. Joitakin ratkaisuja on toki tähänkin kehitteillä kuten vaikkapa Adam Bradleyn Foresight.js https://github.com/adamdbradley/foresight.js .
Aiheeseen liittyen Josh Clark kirjoitti .net lehdessä juuri tänään vastaavasti vastauksena Jakob Nielsenin parin päivän takaiselle artikkelille: http://www.netmagazine.com/opinions/nielsen-wrong-mobile (toki aiheesta löytyy vanhempia vastaavia artikkeleita enemmänkin, mutta linkitin tämän koska aihe sattui juuri nyt olemaan sopivasti pinnalla).